Chargement Évènements
Cet évènement est passé

Een praktische informatiesessie en virtuele ronde tafel via ZOOM met duidelijke antwoorden op alle gestelde vragen.

In de Internationale handel is alternatieve geschillenbeslechting vaak een must. Het is soms weinig verkieselijk een geschil te laten beslechten door een rechtbank in een vreemd land of jarenlang te procedure voor een rechtbank in België.
De belangrijkste vormen van ‘ADR’ zijn zonder twijfel arbitrage en mediatie. Deze vormen van geschillenbeslechting zijn uiterst flexibel; worden afgestemd op maat van het geschil; en zorgen er meestal voor dat de commerciële relatie tussen de partijen – spijts het geschil – intact kan blijven.
Meest aantrekkelijk is dat de partijen volledig vrij zijn in het maken van afspraken hieromtrent, hetzij bij de totstandkoming van hun contractuele verhouding, hetzij nadat het geschil is ontstaan.

Elke plaats in de wereld, elke taal en elk bestaand (nationaal en internationaal) recht kan van toepassing worden verklaard op een dergelijke procedure. Dit laat partijen meer vrijheid in het onderhandelen van soms delicate onderdelen van hun contract. Daarenboven kiezen de partijen zelf welke arbiters of mediator zich over het geschil zullen buigen.

Uniek aan arbitrage en mediatie is ook dat de resultaten ervan overal ter wereld worden erkend en dus uitvoerbaar zijn. Tijdens het seminarie gaan we in op enkele aspecten van ADR en is er ruim mogelijkheid om vragen te stellen.

PROGRAMMA

10u00:  Verwelkoming en inleiding.
Door Petra Van Bouwelen, International Business Development Manager Voka – Mechelen-Kempen

10u15: Uiteenzetting over geschillenbeslechting in internationale handel via arbitrage.
Door Erevoorzitter Prof. Dirk De Meulemeester

11u30:  Q&A

12u00:  Einde

DOELGROEP

Bedrijfsleiders, bedrijfsjuristen, commercieel directeurs, exportmanagers en iedereen die betrokken is bij internationale geschillenbeslechting.

SPREKER

Erevoorzitter Prof. Dirk De Meulemeester (advocaat DMDB).

Dirk De Meulemeester heeft een licentiaat in de rechten (Lic. Jur.) aan de Universiteit Gent en heeft met succes een deskundigenopleiding gevolgd aan de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van Keulen. Voordien was hij advocaat aan de balies van Gent en Parijs en vennoot/partner bij LEXLITIS International Law Firm. Momenteel is hij advocaat aan de balie van Brussel, Associate/Partner bij De Meulemeester & De Brabandere Law, Erevoorzitter van CEPANI (Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie), Gastprofessor (« Onderhandeling en Mediatie », (voorheen) « Internationale Commerciële Arbitrage ») aan de Universiteit Gent en de Universiteit Leiden, Honorary Fellow aan de Vakgroep Procesrecht, Arbitrage en Internationaal Privaatrecht aan de Universiteit Gent en Plaatsvervangend Rechter aan de Rechtbank van Koophandel van Gent.

Hij is auteur van talrijke publicaties waarbij telkens de nadruk wordt gelegd op arbitrage, arbeidsrecht en reisrecht. Zijn specialisaties omvatten joint venture, aankoop van aandelen, M&A, verkoop, agentuur, distributie, IT, bouw, energie, tewerkstelling, de farmaceutische sector en investeringsarbitrage. Hij spreekt vloeiend Engels, Frans en Nederlands. Hij beoefent reeds meer dan 20 jaar geschillenbeslechting in zowel nationale als internationale handels- en investeringsarbitrage.

Inschrijven hier